Når du køber hus

Hustyper som mit

Afhængig af om dit hus har fladt tag, kælder, stråtag eller lignende, så er der forskellige ting, der er vigtige at være opmærksom på i forhold til klimasikring.

I Danmark er der mere end 1,1 millioner enfamiliehuse. På Sikkerheds-styrelsens hjemmeside er den danske boligmasse inddelt i 16 hustyper. Denne opdeling - kombineret med bygningsåret - kan give dig en værdifuld indsigt i din boligs styrker og svagheder.

Hvis du kender din hustype, får du en bedre forståelse for, hvilke materialer og løsninger der er anvendt i forbindelse med opførelsen. Det giver dig mulighed for at identificere i hvilke dele af din bolig, der er brug for skærpet opmærksomhed ift. vedligeholdelse og forebyggelse for at undgå skader.

Link

Sikkerhedsstyrelsen: Bliv klogere på hustyper

Gå til side

Huse med kældre 
Det er ofte husejere med kældre, det går ud over, når der kommer skybrud, og det vælter ned med vand. Når det regner kraftigt, bliver kloak-systemet overbelastet, og vandet stiger op over rørene. Hvis din kælder ligger lavt i forhold til kloaksystemet, er du særlig udsat for at få indtrængende kloakvand i kælderen under kraftige regnskyl.

Huse opført efter 1973 er generelt bedre sikret mod højtstående grundvand end tilsvarende bygninger bygget før 1973. Årsagen skyldes blandt andet indførelsen af krav om kapillarbrydende lag og fugtspærrende materiale, som blev indført i bygningsreglementet i 1972. 

Det betyder, at i huse med kælder, opført inden 1973, typisk har problemer med fugt - både i form af vandindtrængning igennem vægge og gulve samt opstuvende kloakker.  

Huse med flade tage
Flade tage kræver ekstra opmærksomhed og vedligeholdelse, da der kan opstå lunker eller fordybninger i taget, som forhindrer, at vandet løber væk. For at undgå skader er det nødvendigt, at taget blive rettet op, og at facader og facadeåbninger jævnligt efterses for at sikre, at overløb fra tag og tagrender ikke medfører skader.

Huse med stråtag
Et stråtækt hus er særligt udsat, da de ikke har tagrender og nedløbsrør. Det betyder at regnvand kan løbe direkte ned og forårsage skader på soklen. Det er derfor vigtigt at efterse og vedligeholde soklen for at undgå skader.