Efter Færdselslovens bestemmelser skal den ansvarlige for et motorkøretøj erstatte de skader, som køretøjet laver ved færdselsuheld og eksplosion eller brand, der stammer fra køretøjets brandstofanlæg. Det betyder, at ejeren altid er erstatningspligtig for disse uheld. Det gælder også, selv om føreren var uden skyld i færdselsuheldet. Erstatningen bliver betalt via motorkøretøjets lovpligtige ansvarsforsikring.
DFIM.dk
Sammenlign forsikringer og find den rette bilforsikring til dig.
Gå til sideMotoransvarsforsikring
En ansvarsforsikring for et motorkøretøj er lovpligtig og dækker det erstatningsansvar, som ejer eller bruger kan blive mødt med, når der opstår uheld. Ansvarsforsikringen dækker pr. uheld personskader eller tab af forsørger op til 141 mio. kr. og tingskader op til 28 mio. kr (2024). Beløbene bliver reguleret hvert år pr. 1. januar.
Forsikringen dækker under kørsel i både Danmark, EU og udenfor EU, når landet er tilsluttet grønt kortordningen. Læs mere om forsikring på bilferie.
Føreren og førerens ting er ikke dækket
Ansvarsforsikringen dækker ikke skade på føreren af køretøjet. Derimod er passagererne dækket.
Forsikringen dækker heller ikke skade på forsikringstagerens eller brugerens ting, ligesom den ikke dækker skade på et tilkoblet køretøj - fx en trailer eller campingvogn.
Støder du sammen med en anden bil, kan du som fører få erstatning fra modpartens motoransvarsforsikring. Ved uheld i Danmark gælder det også, selvom du er skyld i, at uheldet sker. Din erstatning kan dog blive nedsat, hvis du har opført dig meget uansvarligt. Ved eneuheld har du som fører kun mulighed for erstatning fra din egen ulykkesforsikring eller førerpladsforsikring.
Du skal sende dit krav om erstatning til modpartens forsikringsselskab. Oplysninger får du hos din modpart eller hos politiet. Har du kun nummerpladen på modpartens bil, kan du også selv slå op, hvor bilen er forsikret på enten SKAT's eller DFIM's (Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring) hjemmeside.

Erstatning til passager
Som passager kan du få erstatning fra det køretøjs motoransvarsforsikring, hvor du er passager. Det gælder også, hvis du er i familie med bilens fører. Har du selv opført dig meget uansvarligt ved fx at køre med en fører, som var fuld, kan din erstatning blive nedsat.
Du skal sende dit krav om erstatning til det forsikringsselskab, som har forsikret den bil, du er passager i. Hvis en anden er skyld i skaden, vil forsikringsselskabet typisk forsøge at få erstatningen tilbagebetalt af den skyldige part/dennes forsikringsselskab.
Sker uheldet i udlandet, er det uheldsstedets regler, der gælder. Det kan derfor i nogle tilfælde være en fordel for dig at søge erstatning fra modpartens forsikring, hvis denne er skyld i skaden.